Spelmaskiner – historia

 

Många har nog sett spelmaskiner på till exempel stora färjor, på krogar eller på hotell utomlands. Här i Sverige är det inte lika vanligt längre, och idag har staten genom Svenska Spel monopol på spelmaskiner och spelverksamhet i Sverige. Många kanske framför allt kopplar spelmaskiner till så kallade enarmade banditer. Om du tänker på några gamla filmer, särskilt ungdomsfilmer från 1980-talet så har dock arkadspelen en framträdande roll ibland. Även om enarmade banditer funnits mycket längre, så var det först i och med datortekniken och en videoskärm som arkadspelen fick framgång på spelhallar i USA. De allra första spelmaskinerna kom dock faktiskt redan i slutet av 1800-talet. Flippermaskinerna började komma på 1930-talet.

Enarmade banditer var från början mekaniska – när manClose up of vintage classic videogame on computer monitor drog i spaken så stannade helt enkelt hjulet med de snurrande symbolerna. Till en början var tekniken enkel och det gick faktiskt att lära sig att dra i spaken vid precis rätt läge för att på så sätt vinna. Därför var också både insatsen och vinsten låg i de här maskinerna. Sedermera, och nu även på nätet, är tekniken slumpgenererad, så det går inte att lära sig att dra eller trycka på knappen i rätt läge för att kamma hem någon storvinst. För de som föredrar att spela kort på nätet, till exempel Texas Hold’em, kan det vara bra att veta att det inte är någon idé att försöka lära sig räkna kort för att kunna använda på nätet – här blandas kortleken mellan varje spelomgång.

Idag är det ett faktum att många av de riktigt gamla spelmaskinerna, med Pac Man, Pong och Breakout räknas som museiföremål. En och annan gång kan man faktiskt läsa om att museer eftersöker gamla spelmaskiner till utställningar till exempel. För de riktigt dyra, fina (och inte minst de som faktiskt fungerar fortfarande) kan man behöva betala riktigt stora summor.

Idag spelar vi konverterade versioner av arkadspelen på datorer, surfplattor och telefoner. Även om en del säkert saknar charmen i att kunna gå till en spelhall är det säkerligen många som också uppskattar att kunna spela även på stranden en varm sommardag.

Related Posts

_