Pong

Pong är ett klassiskt arkadspel som släpptes redan 1972. Det var faktiskt det första arkadspelet som fann kommersiell framgång och även om det släpptes för så länge sedan är det populärt och spelas av många även idag. Spelet är mycket enkelt upplagt och består av en boll som skjuts över nätet mellan två spelare som har varsin vertikalt liggande stapel som går att styra upp eller ner. Desto högre nivå man når, desto snabbare rör sig bollen över skärmen och om man missar att fånga upp den så den hamnar utanför spelplanen förlorar man poäng. Det är alltså väldigt likt tennis. Över åren har många varianter av Pong släppts och man har till exempel kunnat spela det som TV- och datorspel. Många säger även att Pong var det spel som skapade hela tv-spelsmarknaden. Spelets föregångare sägs vara spelet ”Tennis for Two” som skapades av den amerikanske fysikern Higinbotham år 1958.

Retrospel kommer tillbaka i modern tappning

Att många gillar retrospel är ett som är säkert och klassiska spel som till exempel Pong, Tetris och Centipede är alltid populära trots att de vid en första anblick kanske verkar lite utdaterade. Eftersom ny teknik ger nya möjligheter även för gamla spel får generation efter generation en chans att roa sig med dessa populära arkadspel. Gameband är ett exempel på hur det kan fungera när ny teknik möter gamla spel. Det är en smartklocka som har finansierats helt genom crowdsourcing och precis som det låter kommer klockan vara specialinriktad på spel. Eftersom finansieringskampanjen på Kickstarter överträffade de satta målen kommer klockan förhoppningsvis att börja tillverkas för att släppas inom en snar framtid. Det kommer att bli en Android-klocka som har en utgång för SD-kort och ett abonnemang på Pixel Furnace, en butik för spelappar. Gameband är tillverkad i en retrostil och det har utlovats att både Pong och Centipede kommer att gå och spela genom klockan. Detta är bara ett exempel på ny teknologi som inkorporerar det otroligt populära spelet Pong.

Underhållning som aldrig går ur tiden

Det är just enkelheten i de klassiska retrospelen som lockar spelare. Istället för att sätta sig in i komplicerade regler och spendera dagar att nå olika nivåer kan man sätta igång en omgång Pong för att roa sig helt kravlöst. För många är spel ett sätt att koppla av vardagens alla måsten på och precis som att vissa väljer att lyssna på ljudböcker för att njuta av några kravlösa timmar väljer andra att spela. Pong är ett perfekt spel när man har tröttnat på att passivt se på olika TV-serier, eftersom det både är aktivt, roligt och tävlingsinriktat. Varför inte prova att sätta igång en match med Pong nästa gång du har fest hemma? Ett litet enklare arkadspel brukar vara väldigt populärt vid dessa tillfällen eftersom det är så enkelt att komma igång och inte kräver någon förhandskunskap. Eller prova på att spela med din partner. Kanske den som vinner slipper att diska eller laga mat?

Related Posts

_