Arkadhallar som finns i Sverige

I datorspelens linda var möjligheterna att spela så begränsade att yngre människor idag inte skulle tro sina öron. För några decennier sedan krävdes ett par kubikmeter dator för att hålla igång spel med sämre grafik än vad vi idag har i mobiltelefoner. Spelmaskinerna var naturligtvis väldigt dyra, och detta placerade dem på offentliga platser snarare än i privata hem. Arkadhallar var då populära ställen för att uppleva högteknologins framkant. Dessa institutioner har naturligen tacklat av i takt med att konsoller för hemmabruk utvecklats. Det finns dock några kvar. Göteborgs nöjespark Liseberg har en populär arkadhall, och i Stockholm kan du besöka HEY STHLM, som skryter om att vara huvudstadens sista.

Finns hopp för framtiden

En del samtida utvecklingar inom datorspel har möjligen skapat en nytändning för arkadhallen. Den nya horisonten inom spelbranschen är den virtuella verkligheten. Redan idag finns teknologin att tillgå för privat bruk, och utvecklingen lär gå i rasande fart. Så kallade VR-spel kan enligt hoppfulla spelare och entreprenörer vara väl lämpade för arkadhallens format. Eftersom VR-spelen i regel är utvecklade enligt principen att spelarens fysiska rörelser översätts till spelet, kan en hel del utrymme krävas för spelandet. Att kunna gå till en rymlig arkadhall kan således rädda en del porslin och speglar hemma. Sveriges första arkadhall för vr ligger i Kungsbacka och kommer förhoppningsvis bli en långlivad succé.

Återgång till klassiska argument

I och med VR-spelens frammarsch har den teknologiska utvecklingen ironisk nog lett till en återupptäckt av arkadhallens fördelar. Utöver hallarnas förmåga att erbjuda mer plats än vad den genomsnittlige spelaren har hemma, befinner vi oss nu i en situation då spelmaskiner återigen kan kosta mer än vad konsumenten är beredd att betala. Ett specialiserat företag som en arkadhall kan då hitta en marknad för att köpa in kraftfulla, dyra spelmaskiner och sedan hyra ut speltid på dem. För grupper av vänner blir det dessutom ett enkelt och roligt sätt att upptäcka en ny teknologi och spelupplevelse tillsammans. Och detta utan att behöva köpa ett helt gäng kostsamma VR-glasögon och hitta plats nog åt alla spelare.

Related Posts

_