Space Invaders

Retrospel är en populär genre bland inbitna dataspelsfantaster. Det handlar ofta om några av av de spel som blivit stilbildande efter att ha utvecklats för den första generationens hemdatorer och spelkonsoler. I den här texten ska vi ge mer fakta om Space Invaders, ett äkta kultspel som blivit stilbildande och som fortfarande spelas i stora kretsar. För många av oss som spelade konsol- och dataspel redan på 70-talet är Space Invaders ett av de första spelen som vi kom i kontakt med. Även om spelidén är enkel är det spännande att föreställa sig att man försvarar jorden mot invaderande styrkor från rymden.

Så funngar spelet

Space Invaders är känt som ett så kallat arkadspel. Arkadspel inryms i särskilda spelautomater där man bara kan spela det spelet. Ofta hittar man en mängd automater i särskilda spelhallar. Dessa var mycket vanliga på 70 och 80-talet. Spelmekaniken i Space Invaders är oerhört enkel jämfört med moderna spel. Längst ner på skärmen finns en plattform med ett vapen som spelaren kan förflytta i sidled och som avfyrar skott mot fientligt sinnade varelser eller farkoster som strävar mot att ta sig allt närmare skärmens nederkant och därmed invadera jorden. Svårighetsgraden ökar eftersom dessa fiender rör sig snabbare över skärmen och därför blir svårare att träffa. De får även ett starkare försvar samt offensiva egenskaper när spelet fortskrider. Olika nivåer i spelet gestaltar sig genom att helt nya typer av varelser och farkoster uppenbarar sig på skärmen. Space Invaders utvecklades i Japan. Idag är dataspelsindustrin stor även i Sverige och om du har en idé om ett dataspel och letar efter ett pålitligt produktionsbolag Stockholm, har du flera olika alternativ!Space Invaders 2

Programmeraren Tomohiro Nishikado som skapade Space Invaders sägs ha inspirerat en hel genre inom dataspel, så kallade ”shoot e´m up” – spel. Den enkla spelidén när det gäller titlar inom denna genre är att så fort som möjligt förinta alla fiender som dyker upp på skärmen. Man kan nästan säga att Space Invaders är populärare än någonsin idag. Trots att det rent tekniskt är omsprunget många gånger om av moderna titlar. Det hålls många tävlingar i Space Invaders och andra retrospel. Just det faktum att spelen är okomplicerade innebär att ren skicklighet i fråga om t.ex. koordination och reaktionsförmåga fäller avgörandet. Moderna spel har i regel mer slumpmoment och då fäller turen ofta avgörandet. Är detta en av de intressanta saker du inte visste om tv-spel? Det finns flera bra dokumentärfilmer om klassiska spel. Vi kan rekommendera filmen King of Kong som ger en fängslande bild av kulturen kring spelklassiker som Space Invaders och Donkey Kong.

Related Posts

_