Gamla arkadspel

 

Typiskt för arkadspel är att de har kort speltid och mycket action. Det är ett samlingsnamn för många av de spel som man kan hitta på spelautomater på krogar och båtar. Namnet kommer från de amerikanska spelhallarna som ofta kallades ”penny arcades” eller ”video arcades”. Poängen var att de skulle vara enkla att lära sig, men att de kunde ha en hög svårighetsgrad om man kom långt i spelet. De innehöll ofta en lista över de spelares valda spelnamn, där den med högst poäng självklart stod först. I den här artikeln berättar vi lite mer om några av de allra mest kända.

Ett arkadspel som nog väldigt många känner till är Pac Man. Det skapades år 1980 av programmeraren Tori Iwatani från Japan. Det blev snabbt ett mycket populärt spel,Close up of vintage classic videogame on computer monitor bland annat för att det inte var våldsamt och för att det ansågs kunna tilltala både flickor och pojkar. I spelet gäller det att styra en liten figur genom en labyrint där det gäller att samla små punkter samtidigt som man undviker att krocka med monster.

Det allra första kommersiellt framgångsrika arkadspelet var dock Pong som kom 1972. Här spelar två spelare mot varandra, eller mot datorn, och det gäller att hålla en liten boll i spel mellan två staplar som blir mindre och mindre ju högre svårighetsnivån blir. Föregångaren till det här spelet utvecklades redan 1958 och hette Tennis for Two, men här såg man i stället spelplanen från sidan, inte uppifrån som i Pong.

Ett annat mycket känt arkadspel är Space Invaders. Det kom 1978 och här gäller det att skjuta ned rymdmonster med en kanon. Kanonen är placerad längst ned på skärmen och rörs av spelaren i sidled för att avfyras när riktningen mot ett av rymdskeppen är bäst.

Sedan de lanserades har det gjorts många varianter av de här arkadspelen. Även om du själv inte var med och spelade när de här spelen var nya så är det mycket möjligt att du har stött på några av dem på någon spelmaskin eller dator. Många olika typer av senare datorspel har hämtat inspiration från dem.

Related Posts

_