Paperboy

Paperboy var ett av de arkadspel som utvecklades under det som har kommit att kallas Arkadspelens Guldålder, som generellt sägs sträcka sig mellan början av 1970-talet och mitten av 1980-talet. Paperboy släpptes år 1984, och kom således i slutskedet av denna guldålder av arkadspelens (och tv-spelens) teknologiska utveckling.

Paperboy var på flera sätt ett innovativt spel för sin tid, både på grund av dess tema och berättelse och på grund av dess kontrollsystem. I spelet antar spelaren rollen som en pojke som delar ut dagstidningar på en gata någonstans i den amerikanska förorten. Medan pojken cyklar fram längs med gatan är målet för spelaren att dela ut tidningar till de hus som har en prenumeration varje dag under en vecka, och samtidigt vandalisera de hus som inte är prenumeranter och undvika olika hinder och fiender på vägen. Om man råkar skada en prenumerants hus, eller missar att dela ut en tidning, förlorar man prenumeranter, och om man träffar ett hinder förlorar man ett liv. Men det som gjorde Paperboy unikt var som sagt inte bara dess handling, utan också dess kontroller. I arkadversionen av spelet styrs cykeln med hjälp av ett cykelhandtag, som kan användas för att svänga samt för att accelerera och bromsa (genom att trycka handtaget framåt eller bakåt). En knapp på vardera sidan om handtaget användes för att kasta tidningarna.Paperboy_arcadeflyer

Eftersom Paperboy blev ett populärt arkadspel, konverterades det till flera spelkonsoler och hemdatorer. Faktum är att Paperboy var det första spelet som utvecklades för Nintendo Entertainment System (NES) i USA.

Även om arkadspelens guldålder var förbi i samband med att spel som Paperboy i allt större utsträckning började skapas för spelkonsoler i hemmet, kommer arkadspelen sannolikt att uppleva något av en renässans då det blir trendigt för barer att ha ett arkadspel som en del av sin inredning, på samma sätt som de använder jukeboxar eller biljardbord. Kanske kommer det till och med att växa fram arkadhallar igen, på samma sätt som det finns hallar för att spela biljard i Stockholm, exempelvis på O’Learys i Mall of Scandinavia. I takt med att de som växte upp under arkadspelens guldålder blir vuxna kommer marknaden för en sådan plats att bli allt större.

Related Posts

_