Några klassiska arkadspel

Det är säkert många som med nostalgisk blick minns de äldre arkadspelen från spelhallarna runt om i världen. För några årtionden sedan var inte spelen så avancerade som de är idag, varken vad gäller grafik eller utförande. Dock visste man förstås inget annat på den tiden, så de numera klassiska arkadspelen hade en stor publik när det begav sig. Många av spelen blev så populära att de släpptes till hemdatorer som Commodore 64, ZX Spectrum och Atari ST med flera. Vilka ”klassiska” spel är det då vi menar här? Här finns det många titlar att välja bland, men vi ska välja ut några av dem och presentera dem nedan.

Arkanoid

Det kan kännas som ett ganska enkelt spel och visst, idén är enkel men själva spelet är faktiskt lite klurigt. Det går ut på att med en kula ”spränga” bitar genom att styra kulan med en sorts platta. Här gäller det att vara snabb för att inte missa kulan, som studsar tillbaka med en allt högre hastighet allt eftersom spelet fortsätter. Mycket beroendeframkallande när man vant sig vid det!

Paper Boy

Spelet Paper Boy är antagligen lättare att relatera till som amerikan, där morgontidningen på många håll delas ut av cyklande ungdom. Om spelet hade skapats idag hade det antagligen uppdaterats med en elscooter istället för en cykel, så hade inte ”tidningskillen” behövt slita så mycket. Nåväl, ett kul spel är det i alla fall. Det går helt enkelt ut på att leverera morgontidningen genom att kasta den och försöka pricka brevlådan. Spelet är en sorts hinderbana, där morgonturen störs av arga grannar, attackerande hundar och backande bilar – bland mycket annat.

Pacman

Oavsett generation är nog figuren i Pacman på något sätt bekant för de flesta. Den ”prickätande” figuren som jagas av spöken i en labyrint är en sann klassiker och har funnits i en mängd olika spelversioner genom åren. Fantasten minns kanske Miss Pacman, som fanns till flertalet konsoler och datorer. Nostalgi på hög nivå, verkligen!

Outrun

Bilspel är alltid kul och särskilt i en spelhall där det är lite extra livat och glatt. Att susa runt i en öppen, röd sportbil som i spelet Outrun är det nog ganska många som skulle vilja identifiera sig med. Det här är ett typiskt 1980-talsspel där det ”glada 80-talet” verkligen både syns och känns. Det har förstås inte samma körkänsla som nyare bilspel, så den yngre generationen skulle säkerligen inte bli så imponerade.

Rampage

Gillar du Godzilla, King Kong och liknande monster? Då skulle du antagligen uppskatta Rampage, ett spel som är starkt influerat av ovan nämnda filmstjärnor. Att klättra på byggnader är kul som stort monster, medan det är mindre roligt att konstant störas av skjutande helikoptrar.

Related Posts

_