Tetris

Tetris är ett av de mest klassiska pusselspelen genom tiderna, som går ut på att stapla block i olika färger och former för att bilda jämna rader. När raderna blir hela försvinner de från skärmen, och gör plats åt nya block. Spelaren förlorar om hela skärmen täcks av block. Svårighetsgraden ökar gradvis genom att hastigheten med vilken blocken faller från toppen av skärmen blir snabbare och snabbare.

Tetris programmerades och designades av den ryske speldesignern Aleksej Pazjitnov, och släpptes för första gången den 6 juni år 1984 i dåvarande Sovjetunionen. Faktum är att Tetris var den första underhållningsmjukvaran någonsin som exporterades från Sovjet till USA. Namnet ”Tetris” skapade Pazjitnov genom att kombinera det grekiska numeriska prefixet ”tetra-”, som betyder fyra (eftersom alla block i spelet innehåller fyra delar), och ”tennis”, som var Pazjitnovs favoritsport.Alexey_Pajitnov_-_2575833305_(crop)

Tetris har genom åren funnits tillgängligt till nästan alla former av spelkonsoler som finns, både för hemmen och i form av arkadspel. Det var dock den revolutionerande spelkonsolen GameBoy från Nintendo som lanserades år 1989 som skulle göra Tetris till ett av världens mest populära spel. Det revolutionerande med en GameBoy var att den var handhållen. Man kunde med andra ord plötsligt sitta på toaletten och spela tv-spel som Tetris – något många av de barn som hängde i spelhallar i början av 1980-talet aldrig hade kunnat föreställa sig. Den enda begränsningen är att det ofta inte är så bekvämt att sitta länge på toaletten. Om du vill byta din nuvarande toalettstol till en som är mer bekväm av den anledningen, hittar du ett stort utbud av toalettstolar på Buildor.se.

Förutom själva spelmekaniken skulle nog de flesta också känna igen bakgrundsmusiken till GameBoy-versionen av Tetris, i alla fall A-musiken. Den har nämligen blivit lika ikonisk som spelet i sig, och baseras på en rysk folkvisa som heter ”Korobejniki”. Att människor över hela världen numera kan nynna på denna visa beror helt på Aleksej Pazjitnov och på hans spel, som har figurerat på ett flertal listor över världens bästa spel genom tiderna, och som ännu i modern tid fortsätter att fascinera och locka människor; Tetris är till exempel det betalspel som har laddats ned allra mest till dagens moderna mobiltelefoner.

Related Posts

_