Arkadspel är föregångare till dagens tv- och datorspel. Det innebär att de har funnits i olika former i flera decennier – och det har lett till att det har utvecklats många klassiker genom åren. Alla arkadspel har förstås inte slagit igenom på bred front. Det finns gott om exempel på arkadspel som endast nått ut till ett fåtal spelare. Andra arkadspel har fått en så stor spridning att de har blivit en viktig del av populärkulturen. Dessa spel fortsätter att produceras i nya upplagor och det refereras ständigt till dem i olika filmer, serier och låtar.
Ett av dessa odödliga spel är Pac-Man. Den lilla gula figuren känner de flesta igen och många har också testat att spela spelet. Reglerna i Pac-Man är mycket enkla. Det handlar om att styra den lilla gubben och äta upp så många symboler på spelplanen som möjligt utan att stöta in i fienden. De enkla reglerna gör att Pac-Man är en sorts urtyp för arkadspelen. Det går nämligen snabbt att sätta sig in i spelet för både unga och gamla och det är lätt beroendeframkallande i att det är svårt att sluta när man väl har satt igång. Pac-Man uppfanns redan 1980 och det gör att det är ett av de äldre spelen i branschen.
Det finns dock några spel som är ännu äldre. Pong är ett exempel på det. Det är ett annat bra bevis på hur arkadspel fungerar med intuitiva regler och snabb action. Här handlar det dock inte om gula gubbar eller ätbara symboler. Istället är spelet en sorts pingismatch mellan två pinnar som studsar en boll emellan sig. Det låter som ett simpelt recept på ett spel, men det var precis det som var poängen. Pong uppfanns redan 1972 och blev det första arkadspelet som nådde ut till en kommersiell marknad. Många var människorna som fick sin första arkadspelserfarenhet genom att spela Pong.
Idag fortsätter arkadspelen att frodas tack vare internet. Eftersom nätet inte har någon utrymmesbrist kan arkadspel samsas med andra typer av spel, som strategispel eller lotterier som megalotto.com. Det gör internet till något av ett himmelrike för spelälskare.