Galaga

Galaga (uttalas ga-LA-ga) utvecklades av Namco och släpptes år 1981. Liksom många arkadklassiker som Asteroids, Space Invaders och Galaxian, som Galaga är en uppföljare till, är Galaga ett skjutspel försatt i rymdmiljö. Spelaren styr ett rymdskepp som skjuter ner insektsliknande fiender och försöker undvika deras attacker. Fienderna rör sig i en formation som de ibland bryter för att dyka mot spelaren. Spelet innehåller också bonusnivåer där spelaren försöker skjuta så många fiender som möjligt innan nivån tar slut.

Uppföljare

Galaga är som sagt en uppföljare till Namcos första succéspel Galaxian från 1979 och har i sin tur ett par uppföljare. Den första är Gaplus från 1984 som i USA märkligt nog döptes om till Galaga 3, trots att det inte fanns någon tvåa. Därefter släpptes Galaga ’88 som namnet till trots är från 1987. En något modifierad version av Galaga ’88 som släpptes till den bärbara konsolen Game Gear fick faktiskt namnet Galaga 2, men bara i Europa. I Japan och USA hette det istället Galaga ’91.

Upplägg

Alla spel fungerar i grund och botten på samma sätt, med ett fåtal skillnader. Den största innovationen från Galaxian till Galaga, förutom uppdaterad grafik och ljud, är inklusionen av Boss Galaga. Denna fiende kan fånga spelarens skepp i sin laserstråle, och för kostnaden av ett skepp (det vill säga ett liv) kan spelaren rädda sitt gamla skepp som då förenas med det aktuella skeppet. Spelaren har då alltså två skepp som flyger sida vid sida, vilket innebär dubbelt så mycket skjutande, större chans att träffa fiender, men också större risk att själv bli träffad. Om spelaren misslyckas med att rädda sitt gamla skepp förvandlas det istället till ännu en fiende.

Gaplus introducerar möjligheten att uppgradera sitt rymdskepp till ett hyperskepp som kan skjuta fler projektiler samt bonusnivåer där spelaren får fiender att stava olika ord för att få bonusföremål, och Galaga ’88 har bonusnivåer där fienderna ”dansar” till musik samt åtta världar och möjligheten att resa mellan dimensioner.

Olika varianter

Galaga har släppts, både i originalportar och omgjort skick, till en mängd plattformar, däribland NES, Atari 7800, Nintendos e-shop samt till mobil.

Det finns även nya varianter av arkadmaskinen, bland annat en som innehåller både Galaga och Galaxian, samt mindre versioner – från en fjärdedel av originalstorleken till miniversioner som går att hålla i handen. Gamla originalmaskiner går också att köpa och sälja på nätet, och behöver ditt företag transportlösningar kan Fraktus erbjuda billig frakt med minsta möjliga miljöpåverkan. De nya, mindre varianterna passar bra för en hobbysamlare då de inte är lika otympliga som originalen.

Kuriosa

  • Galaga har, även på senare år, listats av flera publikationer och hemsidor som ett av de bästa spelen genom tiderna.
  • Det cirkulerade ett tag ett rykte som gjorde gällande att spelaren kunde få tillgång till inte bara två utan tre skepp att styra samtidigt. Det visade sig vara falskt, men konceptet realiserades senare i Galaga ’88.
  • I en scen i filmen The Avengers från 2012 nämner karaktären Tony Stark Galaga, en referens som var improviserad av skådespelaren Robert Downey Jr.

Related Posts

_