Spelhallar

 

Spelhallar har länge varit ett Mecka för älskare av arkadspel. Med en spelhall avses en lokal som erbjuder besökare chansen att spela en rad olika arkadspel. Till skillnad från enstaka utplacerade arkadspel på en restaurang eller fritidsgård är spelhallen enbart tillägnad arkadspelens fascinerande värld. Det betyder att det finns ett utbud som vida överskrider andra spelplatser och gör spelhallen till ett måste för alla arkadspelsentusiaster. Numera har spelhallen sjunkit något i popularitet eftersom det finns många andra sätt att få tag på spel, men den har fortfarande en viktig kulturhistorisk relevans liksom en närvaro i många delar av världen.

Det var i slutet av 1970-talet som spelhallarna först började byggas på bred front. Då kunde arkadspelen – med titlar som Pong och Pac-Man – vinna mark snabbt och det fanns en allt större efterfrågan efter den typen av spel. Spelhallarna fyllde därmed ett tydligt syfte eftersom det var enda chansen som människor i allmänhet hade att få ta del av arkadspelen. De var alltför dyra och stora att köpa till hemmen och det existerade inget internet. Det betydde att spelhallen fungerade som ett utmärkt utflyktsmål och tillät människor att få prova på de allra senaste spelen till en relativt billig peng.

1200px-Interior_of_amusement_arcade_in_Japan_01När tv-spelen introducerades på 1980-talet fick dock spelhallarna en tung knäck. Då kunde nämligen vem som helst köpa ett eget spel i en mindre storlek och spela spelet när som helst. Visserligen var konsolerna dyra, men den summan sparades snabbt ihop med tanke på att det inte krävdes några inträdesavgifter till spelhallarna längre. Det gjorde att spelhallarna fick allt färre besökare när spelandet flyttade till vardagsrummet istället.

Spelhallarna har dock lyckats anpassa sig efter det tunga dråpslaget som tv-spelskonsolerna innebar. Det finns fortfarande gott om spelhallar i exempelvis Asien och USA – och vi har även våra spelhallar här i Sverige. Skillnaden är att de ofta riktar sig mot en publik som vill åt en nostalgisk känsla och därför finns här många av de gamla klassiska spelen representerade. Det är fortfarande en rolig aktivitet att besöka en spelhall tillsammans med familjen eller på firmafesten för en stunds kravlös underhållning.

Related Posts

_